Nuggetsy z pieczarkami

Po 3 roku życia możesz przygotować dziecku takie danie. Maluchy uwielbiają chrupiące nuggetsy, ale pamiętać trzeba, że są ciężkostrawne.

Dzieci uwielbiają chrupiące nuggetsy.
Dzieci uwielbiają chrupiące nuggetsy.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 pieczarki
  • 1/4 cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Grzyby i cebulę oczyść, obierz i dokładnie umyj.

2. Pieczarki pokrój w talarki, a cebulę drobno posiekaj, a potem podsmaż razem na oliwie.

3. Ziemniaki starannie umyj, obierz i ugotuj. Gdy ostygną, zmiel je z cebulą i pieczarkami.

4. Jajko sparz, rozbij na spodeczku i roztrzep. Dodaj je do masy ziemniaczanej, wsyp mąkę bezglutenową i sól. Dokładnie wymieszaj.

5. Uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rumiany kolor. Podawaj z surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas