Obiad na każdy dzień tygodnia

Smaczne i proste w przygotowaniu potrawy.

Tortellini z oliwkami
Tortellini z oliwkami123RF/PICSEL

Tortellini z oliwkami i brokułami

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z jajkami, żółtkiem, solą i wodą. Zagnieć ciasto. Schłodź. Zrumień posiekaną cebulę. Wrzuć szpinak oraz posiekany czosnek, przypraw, duś. Dodaj starty na tarce parmezan i serek ricotta. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój kółka. Nakładaj farsz i zlep krążki jak pierogi, zawiń brzegi i połącz rogi. 

2. Gotuj w osolonym wrzątku, z dodatkiem bulionu. Brokuł ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Wymieszaj z oliwkami i fetą. Skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Podawaj do tortellini. 

Sałatka z brzoskwinią
Sałatka z brzoskwinią123RF/PICSEL

Lekka letnia sałatka

Sposób przygotowania

1. Sałatę umyj, osusz i porwij. Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na minutę. Obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wymieszaj z sałatą. Dodaj pokrojoną mozzarellę, paprykę i brzoskwinię. Sezam upraż na suchej patelni. Posyp sałatkę. 

2. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i syropem z granatu. Sałatkę zalej sosem na 15 minut przed podaniem.  

Szaszłyki z papryką
Szaszłyki z papryką123RF/PICSEL

Szaszłyki z cebulką, papryką i pieczarkami

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój, natrzyj przyprawami, obłóż cebulą i chłodź przez noc. Resztę cebuli, papryki i pieczarki pokrój. Patyczki nasmaruj oliwą. Warzywa i mięso nabijaj na patyczki. Zrumień na oleju. 

2. Zalej wodą, dodaj wino, masło, sól, pieprz i czosnek granulowany. Duś pod przykryciem. Przecier pomidorowy wymieszaj z przyprawami, zagotuj. Podawaj do szaszłyków z ugotowanym ryżem. 

Duszony królik z cytryną i rozmarynemInteria Kulinaria
Bakłażan nadziewany
Bakłażan nadziewany123RF/PICSEL

Bakłażany z tofu i cukinią

Sposób przygotowania

1. Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż lekko środek i oprósz solą. Miąższ z bakłażanów posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zdejmij z patelni i usmaż pokrojone w kostkę tofu. Po chwili dodaj miąższ bakłażanów, pokrojoną paprykę i cukinie. 

2. Posyp solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. 3 Duś pod przykryciem około 5 minut. Bakłażany wypełnij farszem i ułóż w brytfannie. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj świeżym tymiankiem.  

Przepis na bakłażana w sosie sojowymInteria Kulinaria
Ryba z warzywami
Ryba z warzywami123RF/PICSEL

Filet rybny z warzywami

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość skrop oliwą, wymieszaną z olejem, czosnkiem granulowanym i papryką w proszku. Piecz 30 minut w temp. 180°C. 

2. Z umytej ryby wyciągnij pęsetą pozostałe ości. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Smaż na złoty kolor w maśle klarowanym. Patelnię osusz i rozpuść zwykłe masło. Zdejmij z ognia, wymieszaj z sokiem z cytryny i od razu polej usmażoną rybę. Podawaj z warzywami i bazylią.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, wydrąż. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką w proszku. Gdy się zrumieni, dodaj przecier i czosnek. 

2. Wrzuć odcedzoną fasolę i kukurydzę. Po 2 minutach zdejmij z ognia. Całość wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i posyp startym serem. Wyłóż w brytfannie, zalej wodą, obłóż masłem i piecz pod przykryciem godzinę w temp. 180°C. Podawaj z surówką

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Polędwica wołowa
Polędwica wołowa123RF/PICSEL

Duszona wołowina

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrop octem balsamicznym, oliwą i sosem sojowym. Przypraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i obłóż plasterkami czosnku. Odstaw do lodówki na noc. Obsmaż mięso. Zrumień posiekaną cebulę, wlej wodę, dodaj mięso, duś godzinę. 

2. W połowie duszenia dodaj obrane i pokrojone warzywa, przypraw, duś pod przykryciem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatkami. 

Duszony królik z cytryną i rozmarynemInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas