Obiad pachnący owocami

Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

Wieprzowina z jabłkami
Wieprzowina z jabłkami123RF/PICSEL

Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami

Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple. 

2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki. 

3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je chwilę, mieszając, tak aby pozostały twardawe i nie rozpadły się. Zdjemij jabłka z patelni. 

4. Na patelnię po jabłkach wlej sos sojowy i sok pomarańczowy. Wsyp posiekany imbir, cukier i skórkę pomarańczową. Zagotuj wszystko i zredukuj ogień. Duś 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dołóż ponownie jabłka, wymieszaj je z sosem. 

5. Półmisek wyłóż listkami radicchio. Ułóż kotlety, a na nie wyłóż jabłka. Polej sosem, który pozostał na patelni. 

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Szaszłyki z karkówki i brzoskwiń

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj dżem, ocet jabłkowy, sos pomidorowy i oliwę. Dodaj mięso i wymieszaj dokładnie, aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Przykryj i wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. Namocz wodą 8 patyczków do szaszłyków. Nakładaj na nie na przemian przygotowane składniki: mięso, cebulę, brzoskwinie, paprykę. Posmaruj szaszłyki oliwą. 

3. Rozgrzej patelnię grillową lub włącz funkcję grillowania w piekarniku. Grilluj szaszłyki 10-15 minut, obracając je, aż będą upieczone i złociste.

Pierś z kaczki
Pierś z kaczkiOlivia

Pieczona pierś kaczki w sosie z czerwonych porzeczek i jabłek

Sposób przygotowania

'

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. Ponacinaj w kratkę skórę filetów. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej mięso, skórą do dołu. Smaż ok. 10 minut, odlej nadmiar tłuszczu, obróć piersi i smaż jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec obsyp je majerankiem. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego, przypraw do smaku, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Zostaw w cieple, aby doszły. 

3. Do tłuszczu z kaczki pozostałego na patelni dodaj masło. Pokrój jabłka i wrzuć na patelnię. Smaż na małym ogniu 5 minut, potem dodaj porzeczki i wino. Duś, mieszając, aż sos zgęstnieje (10 minut), dodaj miód. Podgrzej, zdejmij z ognia. 4 Gorące piersi kaczki pokrój w plastry. Podawaj z sosem owocowym.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Gruszki w cieście
Gruszki w cieście123RF/PICSEL

Gruszki w cieście francuskim, zapiekane z kurczakiem i serem

Sposób przygootowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź, rozwałkuj i podziel na 4 porcje. 

2. Kokilki do zapiekania lekko natłuść masłem. Wyłóż je ciastem francuskim. 

3. Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Nie obieraj. Wykrój z nich gniazda nasienne. Ustaw połówki gruszek pośrodku kokilek z ciastem. 

4. Masło rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mielone mięso, aż zbrązowieje (5 minut). Przełóż mięso do kokilek, dookoła gruszek. 

5. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Rozłóż go na wierzchu zapiekanek. Wstaw kokilki do piekarnika. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni, a gruszki lekko skarmelizują.  

Zmysłowe smaki: Sałatka gruszkowo-figowaInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas