Odchudzone słodkości

W takich wersjach są równie smaczne!

Rurki z kremem
Rurki z kremem123RF/PICSEL

Żytnie rurki kakaowe

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj w misce mąkę z kakao, kawą i szczyptą soli. Zrób zagłębienie i wlej do niego olej, jajko i część octu. Wyrób ciasto (jeśli nie chce się lepić, dolej resztę octu i ew. 1-2 łyżeczki słodkiego wina). Gotowe ciasto owiń w folię i schłodź przez godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez 2 dni. 

2. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij kółka o śr. 8 cm. Nawiń je na specjalne rurki do cannoli i zlep, smarując krawędzie wodą. Smaż na złoto po 2-3 sztuki w rozgrzanym oleju. Wyłóż na ręcznik papierowy.

3. Krem: do miseczki wlej 100 ml mleka, wsyp budyń, dobrze rozmieszaj. Zagotuj 300 ml mleka. Wlej do niego rozrobiony budyń, mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Resztę mleka ubij ze Śnieżką. Miksując, dodaj zimny budyń. Schłodź. 

4. Ostudzone rurki napełnij kremem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub woreczka foliowego z obciętym rogiem. Brzegi rurek możesz zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Krem udekoruj wybranymi dodatkami, ew. oprósz pudrem.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Bałkańskie pączki
Bałkańskie pączki123RF/PICSEL

Bałkańskie ustipci z rodzynkami

Sposób przygotowania

1. Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw, aż woda ostygnie. Odcedź je na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Podgrzej mleko i wymieszaj je z rumem i esencją. 

2. Mąkę przesiej i połącz z drożdżami i kurkumą. Dosyp do niej cukier i rodzynki. Dolewając mleko, wymieszaj ciasto łyżką do połączenia się składników. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość w ciągu 60 minut. Wymieszaj je jeszcze raz łyżką. 

3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, ok. 1 l. Łyżką do zupy kładź po porcji ciasta. Na raz połóż 6-7 pączków wielkości dużego orzecha włoskiego. Zmniejsz ogień i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Przed nałożeniem kolejnej porcji rozgrzej olej. Przekładaj pączki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

4. Przełóż ustipsi na półmisek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Ew. oprósz pudrem zrobionym ze zmielonego ksylitolu.

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Trójkąty z dżemem
Trójkąty z dżemem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zagotuj dżemy w oddzielnych garnuszkach (tylko tyle, by lekko odparowały i zgęstniały). Odstaw do ostygnięcia. 

2. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i z sodą. Pomarańczę wyszoruj szczoteczką i sparz. Zetrzyj z niej skórkę, uważając, by nie zetrzeć i nie uszkodzić białej części. Odstaw na chwilę, by pomarańcza obeschła - łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. Przekrój ją na połowy i wyciśnij sok, przelewając go przez sitko. Możesz użyć gotowego soku (zwróć uwagę, by nie był dosładzany).

3. Mąkę wymieszaj z ksylitolem i miksując, dodawaj po porcji pozostałych składników: jajek, oliwy, skórki oraz soku pomarańczowego. Ciasto włóż na 60 minut do lodówki. 

4. Rozgrzej piekarnik do 175 st. Blaszkę wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj między arkuszami pergaminu na grubość ok. 1/2 cm. Powycinaj kółka i na każdy nałóż po małej porcji dżemu. Brzegi kółek pozaklejaj tak, by powstały trójkąty. Piecz 13-15 minut (przed pieczeniem posmaruj ew. ciastka rozmąconym białkiem i posyp sezamem)

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
Cannoli
Cannoli123RF/PICSEL

Cannoli z pomarańczowym kremem

Sposób przygotowania

1. Ciastka: masło powoli roztop i ostudź. Mąki przesiej na blat i posiekaj z żółtkami, ksylitolem i solą. Zagnieć ciasto, wlewając cienkim strumieniem masło i wino (wino możesz zastąpić mocniejszym alkoholem, np. whisky). Ciasto zagnieć w kulę i zawiń w folię spożywczą. Jeśli się kruszy, dolej wina lub zimnej wody. Zostaw w lodówce przynajmniej na godzinę, lub na całą noc. 

2. Przygotuj specjalne metalowe rurki do pieczenia cannoli (może je zastąpić gruba folia aluminiowa zwinięta w ścisłe ruloniki o grubości ok. 2 cm). Nagrzej piekarnik do 180 st. Blaszkę wyłóż pergaminem.

3. Odrywaj po kawałku ciasta i rozwałkuj je między arkuszami pergaminu na cieniutki placek. Wykrój z niego koła o śr. 7-8 cm i każde zawiń na rurkę, dokładnie zlep brzegi! Rurki ułóż na blaszce, zachowując odstępy. Piecz przez 15-17 minut, delikatnie obracając rurki kilka razy. Cannoli zsuń z rurek, gdy lekko przestygną. 

4. Krem: zagotuj kaszę z mlekiem, ciągle mieszając. Dodaj sok i olej. Ugotowaną i przestudzoną kaszę zmiksuj z miodem na jednolitą masę. Ew. wymieszaj ze świeżymi lub suszonymi owocami. Kremem ostrożnie nadziej rurki. Ew. oprósz pudrem. 

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Kuleczki waniliowe
Kuleczki waniliowe123RF/PICSEL

Pieczone waniliowe kuleczki z sosem

Sposób przygotowania

1. Zrób zaczyn: podgrzej mleko tak, by było letnie (w gorącym drożdże zginą). Drożdże rozdrobnij w mleku, dosyp cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. 

2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z ksylitolem i solą. Wmieszaj zaczyn, jajko i resztę mleka. Dodaj przestudzone mleko i esencję (waniliową możesz zamienić na ziarenka wydrążone z laski wanilii). Dokładnie wyrabiaj przez kilka minut (ciasto nie może lepić się do ręki, ani być zbyt rzadkie - ew. dosyp mąki lub dolej letniego mleka). Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 90 minut. 

3. Zrób sos: rozgotuj wiśnie z miodem i cynamonem. Przetrzyj je przez sitko. Mąkę rozmieszaj z 3-4 łyżkami zimnej wody, wlej do sosu. Mieszając, podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. 

4. Z ciasta uformuj 30 małych kuleczek. Zostaw na 20 minut. Rozłóż je partiami na blaszce, wyłożonej pergaminem. Piecz każdą porcję w 180 st. ok. 8 minut. Jeszcze ciepłe pączki polej sosem.

Jabłka w cieście migdałowym

Sposób przygotowania

1. Jajka ubij z cukrem waniliowym i solą. Mąkę przesiej przez sitko z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej, wlej sok jabłkowy i wodę mineralną. Zmiksuj. Wsyp 2/3 płatków migdałów i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby odpoczęło. 

2. W tym czasie przygotuj jabłka: umyj je i cieniutko obierz. Wytnij gniazda nasienne (zrobisz to specjalną wycinarką do gniazd, a jeśli jej nie masz, użyj długiego wąskiego nożyka). Każde jabłko pokrój na 5 krążków (powinny być jednakowej grubości). Na talerz wysyp cukier i cynamon, wymieszaj oba składniki. 

3. W szerokim garnku rozgrzej olej. 3 krążki jabłka zanurzaj kolejno w cieście (co jakiś czas je przemieszaj, by migdały nie pozostały na dnie naczynia) i posypuj odrobiną pozostałych suchych płatków. Wkładaj na olej. Smaż ok. 2 min, przewróć widelcem na drugą stronę i smaż ok. 2 min. Wyciągnij z tłuszczu na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe posyp cukrem z cynamonem. Tak samo usmaż pozostałe jabłka.

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas