Odkurzone polskie menu

Tradycyjne polskie składniki, jak ziemniaki, grzyby czy słonina mogą być podstawą prawdziwie wyrafinowanych dań. Polska kuchnia pojawia się w nowych odsłonach.

Polska kuchnia najczęściej kojarzy się z tłustymi mięsami i mącznymi daniami. Warto jednak poeksperymentować i tradycyjne składniki łączyć z tymi typowymi dla kuchni świata.
"Zawsze powtarzam - nie ma kuchni polskiej, chociażby ze względów historycznych. Wolę mówić o kuchni regionalnej" - mówi Jarosław Walczyk, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Reklama

Regionalne składniki świetnie się łączą w potrawach mniej tradycyjnych. Pierogi ruskie można podać z dodatkiem mięty, a pieczone żeberka warto polać sosem z palonej kawy.
"Staram się czerpać z kuchni regionalnej, łączyć świeże produkty z produktami włoskimi albo francuskimi. Szukam pozycji, które można połączyć z tradycyjną kuchnią" - opowiada Walczyk.

Dodanie składnika włoskiego sprawi, że polska potrawa będzie ciekawsza i lżejsza. Filet sandacza można przyrządzić w sosie z polskich prawdziwków z dodatkiem oliwy z orzechów laskowych. Z kolei chrupiąca wątróbka świetnie będzie smakowała z duszonymi na maśle śliwkami, miodem, migdałami i owocem granatu.

Jarosław Walczyk radzi, aby eksperymentować z fakturą i formą tradycyjnego dania. "Zamiast typowej zupy ogórkowej proponuję chociażby krem z ogórków z dodatkiem kasztanów. Albo pierogi z kaszanką, kurkami i emulsją z masła" - poleca Walczyk.

Warto również odkrywać zapomniane stare polskie smaki, które nadadzą nowego charakteru typowemu daniu. Kwiat czarnego bzu, aronia czy jarzębina to świetne składniki odświeżające nudne przepisy. Polską kaczkę można podać z pieczoną pomarańczą oraz z ciekawym sosem z jarzębiny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje