Ogórki kiszone

Doskonały dodatek do sałatek i przekąsek.

Ogórki kiszone nie mają sobie równych
Ogórki kiszone nie mają sobie równych123RF/PICSEL

Składniki:

●1 kg ogórków plus na każdy słoik:

●po kilka liści porzeczki, wiśni, dębu

●po 2-3 ząbki czosnku

●po kawałku korzenia chrzanu

●po 2 gałązki kopru (nieco podsuszone)

●1 l wody

●łyżka soli

Przygotowanie:

1. Na dnie przygotowanych słoików ułóż liście porzeczki, wiśni, dębu, połamane gałązki kopru z nasionami. W słoikach ciasno ułóż pionowo ogórki. Między nie włóż kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku.

2. Zagotuj wodę z solą. Zalej ogórki tak, aby były przykryte. Zakręć słoiki i odstaw do ukiszenia. Będą gotowe po około tygodniu. Można je przechowywać przez rok w chłodzie.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas