Olej z pestek dyni

Ten tłoczony na zimno, ciemnozielony olej jest wyjątkowym przysmakiem. Jego subtelny orzechowy posmak uszlachetnia nie tylko zupy i sałatki, ale także sery i słodkości.

1. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno. Nie nadaje się ani do smażenia, ani do gotowania czy pieczenia. Podgrzany traci swoje właściwości. Dlatego najlepiej polać nim ugotowane warzywa, dodać do sosu sałatkowego, skropić nim chleb albo lody.

Reklama

2. Aby w pełni cieszyć się smakiem, aromatem oraz nie utracić zawartych w nim cennych witamin, pierwiastków i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, olej powinien być przechowywany w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze nie wyższej niż 5°C. W takich warunkach olej można trzymać do 9 miesięcy. Po otwarciu butelki olej powinien być zużyty w ciągu 3 miesięcy.

3. Olej przechowywany w lodówce może lekko tężeć i robić się mętny, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje