Oliwa i sól - kluczowe składniki kuchni Conrado Moreno

Podstawą kuchni hiszpańskiej jest dobrej jakości oliwa, a rybę wystarczy upiec i doprawić grubo zmieloną solą - przekonuje PAP Life Conrado Moreno, fan rodzimej kuchni hiszpańskiej. "Dla Hiszpanów masło mogłoby nie istnieć - oliwa godnie je zastępuje" - dodaje.

"Uwielbiam kuchnię hiszpańską, która czasami - wbrew pozorom - nie jest tylko i wyłącznie bardzo lekka, bo kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską" - mówi PAP Life Conrado Moreno, konferansjer hiszpańsko-polskiego pochodzenia, który popularność zyskał jako uczestnik programów "Europa da się lubić", "Taniec z gwiazdami" oraz "Gwiazdy tańczą na lodzie".

Reklama

Moreno zauważa, że w ogóle kuchnia hiszpańska jest bardzo prosta i że w tej kuchni właściwie nie używa się przypraw. "Oprócz oliwy, która jest czymś absolutnie podstawowym" - zaznacza Moreno i podkreśla, że tłuszcz ten musi być najlepszej jakości. "Wprost przepadam za oliwą. Dla Hiszpanów masło mogłoby nie istnieć, bo oliwa jest czymś, co godnie zastępuje ten produkt" - tłumaczy PAP Life Moreno.
Popularny prezenter przekonuje PAP Life, że chociażby podanie ryby w Hiszpanii jest bardzo proste. "Rybę wystarczy dobrze upiec w piekarniku. Dodaje się do niej właściwie tylko grubo zmieloną sól i już. Tak przygotowana jest po prostu najlepsza" - kwituje Moreno.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje