Omlet z warzywami

Przepis dla dwojga.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 4 jajka,
- 2 strąki kolorowej papryki,
- 2-3 dymki ze szczypiorem,
- 10 dag fasolki szparagowej,
- 10 dag brokułów,
- 10 dag kalafiora,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,

Przygotowanie:

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.
Brokuły i kalafior podziel na różyczki. Fasolkę potnij na kawałki. Marchewkę pokrój w zapałkę, strąki papryki w kostkę, dymki w piórka, a szczypior grubo posiekaj.
Jajka wymieszaj z mąką. Przypraw. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa (oprócz szczypiorku). Mieszając smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Dodaj szczypiorek. Podlej 2-3 łyżkami wody. Duś do miękkości.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wlej połowę masy jajecznej. Poruszaj patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy powierzchnia omletu się zetnie zsuń go na talerz. Połóż połowę warzyw. Złóż na pół. Tak samo przygotuj drugi omlet.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas