Omlet z warzywami

Przepis dla dwojga.

Składniki na 2 porcje:

Reklama

- 4 jajka,
- 2 strąki kolorowej papryki,
- 2-3 dymki ze szczypiorem,
- 10 dag fasolki szparagowej,
- 10 dag brokułów,
- 10 dag kalafiora,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,

Przygotowanie:

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.
Brokuły i kalafior podziel na różyczki. Fasolkę potnij na kawałki. Marchewkę pokrój w zapałkę, strąki papryki w kostkę, dymki w piórka, a szczypior grubo posiekaj.
Jajka wymieszaj z mąką. Przypraw. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa (oprócz szczypiorku). Mieszając smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Dodaj szczypiorek. Podlej 2-3 łyżkami wody. Duś do miękkości.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wlej połowę masy jajecznej. Poruszaj patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy powierzchnia omletu się zetnie zsuń go na talerz. Połóż połowę warzyw. Złóż na pół. Tak samo przygotuj drugi omlet.

Więcej przepisów na omlety!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: omlet | potrawy wegetariańskie | jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje