Omlety biszkoptowe na 4 sposoby

Pyszne omlety z owocami i kremami.

 

Omlet biszkoptowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Reklama

Składniki:

  • Opakowanie kremu cytrynowego
  • 300 ml zimnego mleka
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g truskawek
  • Cukier puder do posypywania
  • Wiórki czekoladowe do posypywania

Przygotowanie:

Mleko wlać do miski, dodać krem cytrynowy i ubijać za pomocą robota kuchennego najpierw na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez ok 3 minuty. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

 Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać do masy, ostrożnie wmieszać.

Na papierze do pieczenia narysować 4 kręgi (ok 18 cm średnicy). Papier układać na blasze, nakładać ciasto i rozsmarowywać ciasto wg rysunku. Piec kolejno w piekarniku (na jednej blasze 2) rozgrzanym do 200 st. C przez 8-10 minut. Z gotowych omletów zdejmować papier.

Truskawki pokroić w plasterki. Na omlety nakładać krem, truskawki i dekorować cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.

Jak przygotować wiórki czekoladowe?

Dowiedz się więcej na temat: Omlet biszkoptowy z truskawkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje