Orientalne udka na słodko-ostro

Zamarynuj i upiecz w piekarniku!

Pieczone udka
Pieczone udka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Podudzia kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj na tarce. Cytrynę polej wrzątkiem. Dobrze osusz. 

2. Sparzoną cytrynę przetnij na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Połącz go z miodem, sosem sojowym oraz olejem. Wsyp curry, pieprz, słodką paprykę, rozmaryn i kmin. 

3. Marynatę dobrze wymieszaj. Posmaruj nią podudzia, ułożone w żaroodpornym naczyniu. Mięso przykryj folią. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie podudzia 2-3 razy obróć. 

4. Zamarynowane podudzia ponakłuwaj nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 45-50 minut. Pod koniec pieczenia mięso posyp sezamem.

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas