Oryginalne gołąbki z kaszą

Nie tylko dla wegetarian!

Składniki:

• 1 główka włoskiej lub białej kapusty

Reklama

Farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 garści suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w wodzie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny

Sos:

  • 5-6 pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Oderwij 4 wierzchnie liście kapusty i zostaw je do wyłożenia garnka. Wytnij z warzywa tzw. głąb. Kapustę gotuj kilka minut we wrzątku, by liście nabrały elastyczności. Odstaw ją, by ociekła i wystygła. Obierz liście, odkrawając zgrubienia.

2. Ugotuj 2 woreczki kaszy gryczanej. Grzyby odsącz i posiekaj na ok. 1 cm kawałki. Cebulę skrój w kostkę i usmaż na maśle razem z grzybami. Posól, popieprz, dodaj sok z cytryny. Połącz z kaszą i 1 ubitym jajkiem. Na każdy liść nałóż ok. 3 łyżek farszu i zawiń gołąbka. Dno dużego garnka wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty i układaj na nich gołąbki. Zalej je 2 szklankami wody. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-50 minut.

3. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Dodaj koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. 1 łyżkę mąki rozrób z zimną wodą w szklance. Powoli dolewaj ją do pomidorów, wymieszaj.

4. Dopraw oregano i ostrą papryką. Posól, popieprz i gotuj kilka minut. Podawaj polane sosem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje