Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

Rolanda z kurczaka czy pierś z bażanta? Proponujemy sprawdzone przepisy, które zachwycą twoich gości!

Pierś z dzikiego bażanta, kasztany, duszona czerwona kapusta, sos aromatyzowany jałowcem

Składniki:

Reklama

1 bażant

20 g kasztanów

1 szt. czerwonej kapusty

1 jabłka

300 g ziemniaków

1 szt. cebuli

Śmietana 30 ml

1 szt marchewki

4 szt. liścia laurowego

30 g. cukru

Św. tymianek 2 g

50 g. masła

Sól, pieprz

50 ml. wywar warzywny

Demi glas z bażanta 50 ml

1 butelka Porto

1 butelka czerwonego wina

10 ziarenek jałowca

Z bażanta wycinamy pieści i udka. Pozostały korpus zapiekamy w piekarniku. Następnie wstawiamy z niego wywar z warzywami, który gotując redukujemy o ¾ objętości. W garnku karmelizujemy cukier, zalewamy butelką wina Porto i redukujemy. Na koniec łączymy z wcześniej przygotowanym wywarem i ziarnami jałowca. Gotujemy go jeszcze 15 minut na małym ogniu w dla uzyskania lepszego aromatu Gotowy sos cedzimy przez drobniutkie sitko. Kapustę szatkujemy, łączymy z krojonym jabłkiem, tymiankiem i czerwonym winem. Wstawiamy do pieca na 1.5 godziny w temp. 150 stopni. Pieczemy w misce żaroodpornej lub bemarku pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę, łączymy ze śmietaną, masłem i doprawiamy do smaku otrzymując puree. Pierś smażymy od strony skóry do złotego koloru i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 180 stopni.

Roladka z kurczaka z szałwia i szynką parmeńską

Składniki:

2 szt. pierś z kurczaka

Liście św. szałwii

50 g szynki parmeńskiej

1 op. groszku cukrowego

1 op. fasolki kenijskiej

300 g kopytek

Warzywa gotujemy hartując na koniec w wodzie z kostkami lodu. Pierś z kurczaka czyścimy z błon i za pomocą tłuczka delikatnie rozklepujemy. Na wierzchu układamy liście szałwii, szynkę parmeńską, posypujemy solą i pieprzem. Całość zawijamy w folie spożywczą i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Na koniec roladkę obsmażamy i podajemy z warzywami odgrzanymi w emulsji maślanej.

Sałatka wielkanocna

Składniki:

1 op. liści botwinki

1 op. liści młodego szpinaku

1 szt. zielonej karbowanej sałaty

1 szt. radichio

6 jajek

1 pęczek rzodkiewki

1 szt. młodej cebuli od dymki

1 dymka

2 pieczone buraki

1 op. roszponki

20 ml redukcji balsamicznej

50 ml oliwa z pestek winogron

50 g. szyjki rakowe

Sałaty myjemy i suszymy. Buraki pieczemy w folii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Jaja gotujemy na miękko i kroimy na pół lub w cząstki. Z redukcji octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i pieprzu przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy razem  i dekorujemy szykami rakowymi.

 

 

 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje