Orzechowa fantazja

Ciasto palce lizać!

Składniki

  • BEZA:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 25 dag mascarpone
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2–3 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania

1. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubijaj mikserem na sztywno. W połowie ubijania porcjami wsyp cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśnią- ca, wsyp mąkę ziemniaczaną. Odłóż 1/3 szkl. zmielonych orzechów do dekoracji, resztę porcjami dodaj do bezy. Całość delikatnie przemieszaj łyżką. 

2. Trzy tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję bezy orzechowej, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150º C. Piecz ok. 50 minut. Wystudź. 

3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W drugim naczyniu lekko ubij serek mascarpone. Połącz go z bitą śmietaną. Odłóż 1/2 kremu, pozostałą część wymieszaj z kakao. Obydwa kremy mocno schłodź. Blaty bezowe przełóż jasnym kremem. Wierzch i bok tortu posmaruj połową kremu kakaowego. Obsyp odłożonymi orzechami. Z reszty kremu zrób rozetki na torcie, ew. wci- śnij w nie całe orzechy laskowe. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje