Orzechowa szarlotka warstwowa

Pyszna wersja tradycyjnej szarlotki, która nie tylko świetnie smakuje, ale i zachwyca wyglądem. Idealne ciasto na jesień!

Orzechowa szarlotka warstwowa
Orzechowa szarlotka warstwowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. 1/4 szklanki orzechów odłóż, resztę zmiel, połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i łyżką cynamonu. Dodaj zimne masło, 3 żółtka i połowę szklanki cukru. Posiekaj, zagnieć ciasto. Schładzaj 30 min.

2. 1/4 schłodzonego ciasta odłóż, resztą wylep spód dużej tortownicy. Białka ubij na sztywno razem z 1/2 szklanki cukru. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój  w plasterki. Wymieszaj z resztą cukru i łyżeczką cynamonu. Rozkładaj masę na cieście  warstwami, na przemian z pianą z białek.

3. Wierzch posyp resztą ciasta i posiekanych orzechów. Piecz 50-60 min w 180 st.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas