Orzechowe fantazje

Laskowe czy włoskie? A może pekan? Wybór jest trudny, bo wszystkie wzbogacają smak ciasta, a przy tym są niezwykle zdrowe. Zapraszamy więc na orzechową ucztę!

Brownie z orzechami
Brownie z orzechami123RF/PICSEL

Brownie z orzechami laskowymi

Sposób przygotowania

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, tak aby wystawał po dłuższych bokach na 5 cm. 

2. W rondelku połącz cukier z wodą, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj daktyle, Podgrzewaj na małym ogniu 5 minut, aby owoce zmiękły. 

3. Dodaj do podgrzanych daktyli sól i sodę. Przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Miksując dalej, dodaj masło. Wstaw do lodówki na 5 minut. 

4. Dodaj do masy daktylowej jajka (jedno po drugim) i wymieszaj, następnie wsyp kakao, zmielone orzechy i mąkę. Kontynuując mieszanie, dodaj śmietanę i prażone połówki orzechów. Wymieszaj całość i przełóż masę do formy. Wyrównaj wierzch ciasta. 

5. Wstaw brownie do piekarnika. Piecz 30 minut lub tak długo, aż środek wyraźnie się uniesie. Wystudź w formie. Tuż przed podaniem posyp kakao i pokrój.

Tort orzechowy
Tort orzechowy123RF/PICSEL

Minitorcik orzechowo-kawowy

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Cukier ubij mikserem z żółtkami na gładki kogel-mogel. Przełóż do dużej miski, dodaj stopniowo orzechy, mąkę i wymieszaj (masa będzie gęsta). Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę dodaj do masy orzechowej, wymieszaj, po czym dodaj resztę piany. Formę 17 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz 20-25 minut. Ostudź w formie, po czym wyjmij i przekrój w poprzek. 

2. Na orzechy kandyzowane wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż je na półkę piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Piecz 4-5 minut, aż orzechy się zezłocą, a likier skarmelizuje. 

3. Na krem ubij wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa (6-8 minut). Posmaruj kremem spód ciasta i przykryj wierzchem. 

4. Na polewę kawową wsyp cukier puder do naczynia i mieszając, stopniowo dodawaj kawę i likier. Szybko skrop polewą wierzch ciasta (będzie szybko tężeć). Posyp kandyzowanymi orzechami i lekko wciśnij je w polewę. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia.

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas