Orzeźwiająca zupa krem ze szparagów

Wiosna to czas, kiedy w naszej diecie pojawia się coraz więcej warzyw. Lada dzień rozpocznie się sezon na szparagi. Świetnym pomysłem na ich wykorzystanie jest zupa krem z dodatkiem orzeźwiającej cytryny oraz parmezanu. Jak ją przyrządzić?

Zupa ze szparagów
Zupa ze szparagówmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Wsyp do niego cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Gotuj przez około 8 minut, aż cebula zmięknie.

W międzyczasie przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końce i odetnij końcówki z jednego pęczka szparagów i odłóż na bok (przydadzą się do dekoracji). Pozostałe szparagi pokrój w grubą kostkę.

Do garnka z cebulą wlej bulion, dodaj pokrojone szparagi, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa staną się bardzo miękkie.

Do małego garnka wlej wodę i posól ją. Doprowadź do wrzenia i włóż odłożone wcześniej na bok szparagi.  Gotuj przez kilka minut, aż szparagi lekko zmiękną. Gdy tak się stanie, umieść je w misce z zimną wodą - dzięki temu zachowają jasnozielony kolor. Następnie osusz je.

Zupę zmiksuj za pomocą blendera, aż jej konsystencja stanie się gładka. Doprowadź ponownie do wrzenia i dodaj sok z cytryny. Możesz przyprawić zupę dodatkowo według swoich preferencji. Aby zagęścić zupę, gotuj ją na wolnym ogni, bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na koniec wlej zupę do miseczek. Udekoruj ją osuszonymi szparagami oraz posyp startym parmezanem. Możesz również dodać grzanki oraz świeże zioła, np. bazylię lub miętę. Zupę podawaj w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani Telavuri.

INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas