Orzeźwiające ciasteczka

Ciasteczka z pomysłem.

Składniki na 24 sztuki:

- 4 łyżki masła roślinnego,
- 45 dag cukru,
- 3 łyżki śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka likieru miętowego,
- kilka kropel zielonego barwnika spożywczego,
- 2 łyżki stopionego masła,
- po 1 tabliczce (10 dag) białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Utrzyj połowę cukru z masłem roślinnym i śmietanką. Połącz z likierem miętowym i barwnikiem spożywczym. Wsyp pozostały cukier i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Uformuj kuleczki. Spłaszcz je tworząc małe, okrągłe ciasteczka. W bok każdego wbij wykałaczkę. Wstaw do lodówki na około godzinę.
3. Stop gorzką czekoladę. Dodaj połowę stopionego masła. Zanurzaj do połowy ciasteczka. Ułóż na woskowym papierze. Białą czekoladę stop z pozostałym masłem. Zanurzaj w niej ciasteczka, tak aby była widoczna część zielonej masy. Udekoruj paseczkami czekolady.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna 1 porcji: 98 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje