Orzeźwiający mus (granita)śliwkowa

Lekki przysmak.

Składniki:

  • 800 g mięsistych węgierek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 ziarna kardamonu, zmiażdżone
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
  • plaster świeżego imbiru (1 cm), drobno posiekany
  • 1 i 1/2 szklanki soku winogronowego
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej 2 szklanki wody. Wsyp cukier, kardamon, anyż, imbir. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj 8-10 minut. Studź syrop przez 10 minut, następnie przecedź przez sitko.

Reklama

2. Usuń pestki ze śliwek. Zmiksuj owoce z sokiem winogronowym. Przecedź przez sitko, wyciskając jak najwięcej miąższu.

3. Do przetartych śliwek dodaj syrop i wymieszaj. Przelej do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie rozgnieć krystalizujący się mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Ponownie rozgnieć mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki jeszcze na godzinę.

4. Tuż przed podaniem przełóż granitę do szklanych pucharków i udekoruj listkami świeżej mięty.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje