Orzeźwiający tort cytrynowy

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny

Reklama

Tort cytrynowy:

  • biszkopt, przekrojony na 3 blaty
  • 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną

Krem:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn

Dekoracja:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • żółty barwnik spożywczy


Sposób przygotowania:

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

2. Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Wystudź i przełóż nim warstwy biszkoptu, nasączonego herbatą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, (możesz dodać barwnik). Udekoruj nią boki i wierzch tortu, używając rękawa cukierniczego.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje