Owoce jesieni na polskim stole

Korzystaj z ich bogactwa!

Pożywna zapiekanka z kabaczków

Składniki:

  • 3 średnie kabaczki lub cukinie
  • 1 duży niewędzony oscypek
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  •  syrop klonowy do polania
  • garść niesolonych orzeszków np. pinii

Przygotowanie:

1. Kabaczka umyj, przekrój na pół, pokrój na podłużne plastry. Oscypka zetrzyj na tarce. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uzyskanym sosem posmaruj połówki kabaczka. Rozmrożonym ciastem francuskim wyłóż formę do zapiekania. Ułóż na nim plastry kabaczka, posyp je startym oscypkiem, posyp tymiankiem.

Reklama

2. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Wierzch zapiekanki powinien się zrumienić. Przed podaniem zapiekankę polej syropem klonowym i sokiem z cytryny. Posyp uprażonymi orzeszkami, np. pinii.

Oryginalna tarta z bakłażanem

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  •  120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera
  • oliwa
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Masło pokrój, dodaj do przesianej mąki z solą. Wbij żółtko, dodaj wodę i wyrób ciasto. Uformuj kulkę i odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj i wyłóż ciastem foremkę. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Do śmietany wbij jajko, dodaj ser i wymieszaj składniki. Dopraw kardamonem, solą i pieprzem.

2. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Ułóż je na tarcie, formując koła. Wierzch posmaruj oliwą i zapiekaj w temperaturze 170 stopni C przez 25 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje