Owocowe deserki dla malucha

Chcesz zrobić małemu smakoszowi prawdziwą ucztę? Pełne witamin przysmaki zaspokoją nawet wybredne gusta.

Pełne witamin przysmaki zaspokoją nawet wybredne gusta
Pełne witamin przysmaki zaspokoją nawet wybredne gustapoboczem.pl

Od siódmego miesiąca podawać możesz: gruszki, maliny, agrest, morele, a w ósmym: śliwki, brzoskwinie, kiwi, mango, banany i winogrona. Dziewięciomiesięcznemu szkrabowi spróbuj zaserwować: wiśnie, porzeczki, borówki amerykańskie, aronię i arbuza.

Po 10. miesiącu możesz zacząć ostrożnie wprowadzać truskawki i poziomki. Jeśli jednak dziecko ma skłonność do alergii, poczekaj do pierwszych urodzin.

Także około 12. miesiąca możesz powoli uzupełniać menu o cytrusy. Ze wszystkich możesz zrobić desery!

Krem jabłkowo-waniliowy

Jabłko dzięki dużej zawartości błonnika doskonale wpływa na trawienie. Jest lekkostrawne i bardzo odżywcze.

Składniki przepisu: pół jabłka, pół laski wanilii, pół szklanki wody, pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, żółtko, łyżki glukozy.

Zagotuj wodę z wanilią . Wrzuć pokrojone jabłko i gotuj do miękkości. Zestaw z ognia. Zmiksuj, dodaj żółtko i glukozę. W zimnym mleku rozpuść mąkę. Masę jabłkową podgrzej i wlej mleko intensywnie mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Puree z truskawek i kiwi

Truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Zawierają też minerały: żelazo, potas, mangan, wapń i trochę magnezu.

Składniki przepisu:Szklanka dojrzałych truskawek, 2 dojrzałe spore kiwi.

Truskawki wrzuć na durszlak i dobrze opłucz pod strumieniem chłodnej wody. Następnie odszypułkuj. Pokrój na ćwiartki i wrzuć do miseczki. Kiwi obierz ze skórki, a jeśli jest soczyste, możesz też przekroić je na pół i wydrążyć środki. Dołóż do truskawek i dokładnie zmiksuj blenderem. Jeśli puree jest zbyt gęste dodaj ciepłą wodę.

Brzoskwinie bogate są w prowitaminę A i błonnik
poboczem.pl

Brzoskwinia bogata jest w prowitaminę A i błonnik dobrze wpływa na trawienie. Zawsze podawaj obraną, skórka jest ciężkostrawna.

Składniki przepisu: 2 brzoskwinie, szklanka mleka modyfikowanego, opakowanie żelatyny (na litr), glukoza.

Brzoskwinie dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wyjmij pestki. Owoce pokrój w kostkę i zmiksuj z mlekiem. Dodaj odrobinę glukozy. Przełóż mus do garnka i postaw na małym ogniu. Zagotuj, zdejmij z ognia. Następnie wsyp żelatynę. Masę przełóż do małych foremek (możesz użyć tych do mufinek).

Gdy już stężeje, możesz pokroić ptasie mleczko na mniejsze kawałki i polać musem. Dla starszych dzieci możesz też przygotować lekką polewę czekoladową, którą polejesz smakołyki.

Bananowe frytki

Banan jest lekkostrawny i bardzo bogaty w potas, magnez, witaminy B6 i C. Zawiera węglowodany złożone i jest dość sycący.

Składniki przepisu: średni, dojrzały banan, żółtko jajka, pół szklanki mleka modyfikowanego lub wody mineralnej, 3 czubate łyżki mąki pszennej.

Zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką, tak, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Banana dokładnie umyj, obierz ze skórki, odetnij końce i pokrój w podłużne słupki. Wrzuć do ciasta naleśnikowego.

Obtoczone w cieście "frytki" kładź pojedynczo na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej taka do przyrządzaniu potraw bez tłuszczu) i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Możesz je podawać polane konfiturą.

Wiktoria Molenda

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas