Owocowe wieżyczki

Pyszny deser

Składniki

  • BLATY:
  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • KREM:
  • 3 kubeczki twarożku z owocami, np. gruszkami;
  • SOS:
  • 2–3 łyżki likieru gruszkowego
  • 1 mała\ puszka gotowej masy krówkowej
  • 1 tabliczka (10 dag) czekolady deserowej;
  • ORAZ:
  • po 20 dag malin i borówek
  • melisa cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Dwie jednakowe blachy z piekarnika wyłóż pergaminem. Na papierze narysuj 12 kółek. Piekarnik rozgrzej do temp. 120ºC. Białka wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Ubij na sztywną i lśniącą pianę. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. 

2. Na każdy krążek na blasze nałóż porcję masy bezowej. Delikatnie i równomiernie ją rozsmaruj. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz. Lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw spody bezowe do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. 

3. Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Sos wymieszaj z likierem. Owoce opłucz, osusz. Na środek każdego blatu nałóż porcję twarożku. Posyp owocami. Ułóż po 3 blaty - jeden na drugim. Polej odrobiną sosu krówkowo-czekoladowego. Resztę sosu podawaj w sosjerece. Wieżyczki udekoruj melisą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje