Pachnące kotlety wieprzowe

4 kotlety wieprzowe z kością; 1 mała cebula; 1/2 pęczka natki pietruszki; 2 łyżki octu ziołowego; 2 łyżki białego, wytrawnego wina; 1 łyżka posiekanych ziół - tymianku, rozmarynu i szałwii; 1/2 łyżeczki soli czosnkowej; 4 dag wędzonego boczku; biały pieprz, sól.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 20 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 250 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Reklama

Przyrządzanie

A. Cebulę obrać - zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć i osuszyć, drobno posiekać.

B. Ocet połączyć z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

C. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać i natrzeć mieszanką, wciskając ją w nacięcia. Tak przygotowane mięso odłożyć na 30 minut do lodówki.

D. Mięso grillować po 10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą. Podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Nasza rada

Mięso należy solić zawsze po upieczeniu, ponieważ sól wchłania wilgoć, wysuszając je.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pieprz | sól | mięso | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje