Pączki i pączusie

Na cztery pyszne sposoby!

Minipączki z kolorową dekoracją

Składniki:

●500 g przesianej mąki krupczatki

Reklama

●100 g masła

●80 g cukru

●2 żółtka

●sól

●łyżka rumu

●starta skórka z ekologicznej cytryny

●40 g drożdży

●220 ml mleka

●mąka do oprószenia

●olej do smażenia

lukier biały i różowy

●50 g mlecznej czekolady

●owoce kandyzowane, perełki cukiernicze

Przygotowanie:

1. Do mąki dodaj miękkie masło, cukier, żółtka i szczyptę soli. Dopraw rumem i skórką z cytryny. Wkrusz drożdże, zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2. Wyrób ciasto i znów odstaw, aby wyrosło. Następnie rozwałkuj na 1 cm i okrągłą foremką wykrój kółeczka. Ułóż na papierze do pieczenia, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia.

3. Minipączki usmaż na głębokim, rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku. Ozdób czekoladą, lukrem i owocami i perełkami.

Dobra rada: Lukier możesz zrobić sama, ucierając 200 g cukru pudru z 1,5 łyżki soku z cytryny i ok. 2 łyżkami gorącej wody.

Serduszka nadziewane dżemem

Składniki:

●250 ml mleka

●14 g suchych drożdży

●3 łyżki cukru

●500 g mąki pszennej

●szczypta soli

●łyżka cukru wanil.

●jajko

●4 żółtka

●50 g stopionego, chłodnego masła

●2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo:

●olej

●dżem

●cukier puder

Przygotowanie:

1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na pianę. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus, wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godz. do podwojenia objętości.

2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm. Foremką wytnij pączki-serduszka. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. 3Usmaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej dżemem, używając szprycy z ostrą, wąską końcówką. Oprósz cukrem pudrem.

Dobra rada: Pączki w kształcie serduszek możesz udekorować inaczej, np. stopioną, gorzką i/lub białą czekoladą.

Złociste z powidłami śliwkowymi

Składniki:

●500 g mąki

●40 g drożdży

●200 ml ciepłego mleka

●2 łyżki stopionego masła

●50 g cukru

●2 żółtka

●szczypta soli

●kieliszek rumu

●litr oleju

●200 g powideł śliwkowych; dekoracje:

●lukier

●czekolada

●owoce kandyzowane

●drobny cukier

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki. Wlej rozczyn do reszty mąki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 min.

2. Następnie dodaj resztę cukru, ostudzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób. Odstaw w cieple do wyrośnięcia (pod ściereczką). Następnie uformuj pączki i znowu odłóż, by urosły.

3. Usmaż pączki na oleju. Ostudzone nadziej powidłami za pomocą szprycy. Ozdób drobnym cukrem, lukrem, stopioną czekoladą i kandyzowanymi owocami.

Dobra rada: Powidła do nadziewania pączków powinny być dość gęste i najlepiej przetarte przez sito lub zmiksowane.

Z konfiturą wiśniową i lukrem

Składniki:

●500 g mąki

●40 g drożdży

●200 ml ciepłego mleka

●2 łyżki stopionego masła

●50 g cukru

●2 żółtka

●szczypta soli

●kieliszek rumu

●olej

●200 g konfitury z wiśni; lukier:

●białko lub sok z cytryny i cukier puder na wierzch

●skórka kandyzowana

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki i wlej rozczyn do mąki w misce. Przykryj ściereczką i zostaw na 20 min do wyrośnięcia.

2. Następnie dodaj resztę cukru, ostudzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób na gładko. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod ściereczką). 3 Uformuj pączki i odłóż, by wyrosły. Usmaż na oleju. Ostudź. Nadziej konfiturą za pomocą szprycy. Ozdób lukrem z cukru pudru utartego z białkiem lub sokiem, posyp skórką.

Dobra rada: Nadzienie do tych pączków możesz zrobić też z budyniu waniliowego; dla dorosłych - także z dodatkiem alkoholu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje