Pączki parzone

Danie po staropolsku.

Pączki - karnawałowy przysmak, obok którego ciężko przejść obojętnie
Pączki - karnawałowy przysmak, obok którego ciężko przejść obojętnie123RF/PICSEL

W tłusty czwartek jedzono chętnie pączki parzone.

1. Pół funta mąki (szklanka, 20 dag) zaparzyć pełną kwaterką gorącego mleka (litr), rozbijać, aż ostygnie. Wtedy wlać dwa łuty (2 łyżeczki) drożdży roztartych z ćwiercią funta cukru.

2. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie pół funta mąki, uważając, aby ciasto było wolne jak na placki. Posolić i dla zapachu dodać odrobinę gałki muszkatołowej albo dwa utłuczone gorzkie migdały.

3. Gdy dobrze wyrobione, dodać ćwierć funta (pół szklanki) rozpuszczonego masła i wyrabiać. Postawić do wyrośnięcia. Formować pączki, smażyć na tłuszczu.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas