Pączki parzone

Danie po staropolsku.

W tłusty czwartek jedzono chętnie pączki parzone.

Reklama

1. Pół funta mąki (szklanka, 20 dag) zaparzyć pełną kwaterką gorącego mleka (litr), rozbijać, aż ostygnie. Wtedy wlać dwa łuty (2 łyżeczki) drożdży roztartych z ćwiercią funta cukru.

2. Z dwóch białek ubić pianę, włożyć w ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie, dodać drugie pół funta mąki, uważając, aby ciasto było wolne jak na placki. Posolić i dla zapachu dodać odrobinę gałki muszkatołowej albo dwa utłuczone gorzkie migdały.

3. Gdy dobrze wyrobione, dodać ćwierć funta (pół szklanki) rozpuszczonego masła i wyrabiać. Postawić do wyrośnięcia. Formować pączki, smażyć na tłuszczu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje