Pączki z ryżu

Pączki trochę inaczej.

Składniki na 15 sztuk:

Reklama

- 3 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki kandyzowanych wiśni,
- 4 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka rumu,
- 1/2 l mleka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego),
- 3 łyżki masła,
- skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy,
- 2 jajka,
- 1 dag drożdży,
- 5 łyżek mąki,
- 1 l oleju

Przygotowanie:

1. Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu.
2. Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej.
3. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą.
4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową.
Czas przygotowania: 80 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje