Pączki - z ziemniaków, a może ze skwarkami?

Istnieje niezliczona ilość przepisów na pączki. Wielbicieli tego smakołyku zaskoczyć mogą pączki z ziemniaków albo ich wersja staropolska ze skwarkami.

Pączki ziemniaczane są jednym z ostatnich kulinarnych odkryć Moniki Zamachowskiej.

Reklama

- Ten przysmak poznałam dzięki szefowej Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu pod Łodzią, czyli w rodzinnych stronach mojego męża. Pączki z ziemniaków to wynik dawnej biedy. Są pyszne i lekkie. Ich tajemnicą jest to, że na koniec trzeba do nich dodać spirytus. Inaczej nie wyjdą - opowiadała Monika Zamachowska, prowadząca "Pytania na śniadanie".

Gdy na przełomie XIX i XX wieku pączki zaczęły pojawiać się na polskiej wsi, zazwyczaj pączki smażono w głębokim, gorącym tłuszczu. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem.

W uboższych domach pączków nie smażono w głębokim tłuszczu, ponieważ nie było go pod dostatkiem. Tam pieczono je w piecu chlebowym lub smażono na blasze. Aby jednak zachować tradycję jedzenia tłusto, podawano je okraszone skwarkami.

Dawne pączki były też znacznie twardsze. Zrobione były z bardziej zbitego ciasta, bez drożdży

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje