Paella

Narodowa potrawa Hiszpanii.

Paella - rodem z Hiszpanii
Paella - rodem z Hiszpanii 123RF/PICSEL

Składniki:

●1/2 kg kurczaka

●po 100 g ugotowanego groszku i fasoli

●100 g cebuli

●3-4 ząbki czosnku

●200-300 g krewetek (ewentualnie innych owoców morza)

●100 g pomidorów

●200 g ryżu

●olej

●papryka czerwona i żółta

●pieprz, sól, szafran; do dekoracji np. pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

1. Kurczaka pokrój, oczyść krewetki. Cebulę oraz czosnek posiekaj, paprykę pokrój. Na patelni na oleju usmaż mięso, zdejmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ryż, dodaj i zeszklij cebulę, dołóż paprykę, czosnek i obrane pomidory. Dolej trochę wody i zagotuj.

2. Następnie dołóż kurczaka, krewetki, fasolę i groszek oraz namoczony w gorącej wodzie szafran. Dopraw. Duś do miękkości, na koniec zapiecz krótko w piekarniku. Ubierz pomidorkami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas