Pakieciki z szynką, rukolą i serem

Na przekąskę idealne!

Składniki

  • 6 pszennych placków tortilla (jeśli ich nie masz, możesz wykorzystać usmażone wcześniej dość grube naleśniki)
  • 6 plasterków gotowanej szynki
  • pęczek rukoli
  • 15 dag sera żółtego, np. goudy
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 czerwone cebule
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • ew. mielone chili

Sposób przygotowania

1. Rukolę przebierz, oderwij twarde ogonki, listki dokładnie opłucz  i osusz papierowym ręcznikiem.  Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, ew. pokrój go w jak najcieńsze plasterki.  

2. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz  z zalewy i przełóż na sito, żeby  dokładnie ociekła.    

3. Placki tortilli podgrzej na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (rób to przez ok. minutę z każdej strony). Dzięki temu tortille staną się bardziej elastyczne i będzie  można je zwinąć.  

4. Każdy placek tortilli posyp porcją startego sera lub równomiernie obłóż plasterkami. Następ- nie połóż na nim po plasterku szynki, posyp cebulą oraz listkami rukoli. Oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i ew. ostrą papryką. Każdy placek ciasno zwiń. 

5. Grill mocno rozgrzej. Placki ułóż bezpośrednio na ruszcie i piecz ok. 8 min, aż ser się stopi. Zdejmij i natychmiast podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje