Pałeczki kurczaka i żeberka w miodzie

Smakują wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg pałek kurczaka
  • 1 kg żeberek
  • kolba kukurydzy
  • kilka pomidorów śliwkowych
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Składniki - marynata

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, żeberka podziel na mniejsze części. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z ketchupem, miodem, musztardą, sosem sojowym. Całość przypraw ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 

2. Do dużej miski włóż kurczaka i żeberka, polej sosem, wymieszaj, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Grilluj, aż mięso będzie delikatnie odchodzić od kości. Kwadrans przed końcem grillowania mięsa ułóż na ruszcie pokrojone warzywa. Całość dekoruj tymiankiem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje