Pałki z chrupiącą skórką

Taki obiad przygotujesz w mig!

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - marynata

  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki maggi
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól

Składniki - mięso

  • 12 pałek kurczaka
  • olej
  • granulowany czosnek
  • ostra papryka
  • curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu stanie się bardziej soczyste. Dokładnie je osusz. Składniki marynaty wlej do dużej miski. Włóż do niej pałki kurczaka, dokładnie obtocz w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc lub choć na godzinę. 

2. Rozgrzej olej na patelni, pałki razem z marynatą obsmażaj z każdej strony około 10 minut. Przekładaj je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Posyp granulowanym czosnkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Posmaruj jeszcze odrobiną sosu sojowego. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje