Paluszki makowe

Małe co nieco do chrupania, które każdemu posmakuje!

Składniki:

Ciasto:

  • 26 dag mąki pszennej
  • 1 dag drożdży
  • 1½ dag masła
  • ¼ szklanki mleka
  • łyżeczka cukru

Reklama

 

Dodatkowo:

  • jajko
  • mak
  • gruba sól
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, po czym odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej w nie rozczyn i roztopione masło oraz tyle mleka, żeby ciasto było twarde. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta utocz cienkie wałeczki, po czym pokrój je na paluszki o długości 10-15 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z grubą solą. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz do zrumienienia w nagrzanym piekarniku.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje