Paluszki mięsne w sosie (po 2. roku)

Delikatne paluszki mięsne smakują wyśmienicie. Możesz podawać je z kaszą jaglana, ziemniakami, czy frytkami. Smacznego!

Tak przygotowane mięso podajemy dzieciom po drugim roku życia.
Tak przygotowane mięso podajemy dzieciom po drugim roku życia. 123RF/PICSEL

Składniki:

● 50 g wieprzowiny

● 2 jajka

● 1-2 łyżki mleka

● 1/2 kromki suchej bułki

● 2 łyżeczki mąki pszennej

● 4-5 łyżek mrożonego bukietu warzyw

● 1-2 łyżeczki śmietany ● natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso umyj i zmiel razem z bułką.

2. Do masy dodaj 1 jajko oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.

3. Uformuj z mięsa paluszki i obtocz je w mące.

4. Warzywa gotuj w ok. 200 ml wody. Gdy będą miękkie, wyjmij je i zmiksuj na jednolitą papkę (wywar pozostaw).

5. Do wrzącego wywaru wrzuć paluszki mięsne i gotuj ok. 15 minut.

6. Do zmiksowanych warzyw dodaj 1/4 szklanki wody z mąką i żółtkiem. Zamieszaj i zagotuj. Do sosu włóż paluszki mięsne.

7. Dopraw danie śmietaną oraz szczyptą soli i pieprzu.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas