Paluszki rybne z pieca

Domowe są zdrowsze niż te ze sklepu.

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 jaja rozmącone
  • mąka krupczatka
  • bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego parmezanu
  • sól, pieprz (może być ziołowy)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Filet z ryby lekko posól i oprósz pieprzem. Skrop z sokiem z cytryny. Zostaw na 10, 15 minut, by ryba nabrała smaku. Po tym czasie pokrój filet w paluszki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Piecz ok. 10 minut. Jeśli twój piekarnik ma funkcję grill - piecz 5 minut, przełóż paluszki na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje