Pancakes z czekoladowym kremem sezamowym i owocami

Pancakes to popularne, amerykańskie placuszki, które najczęściej serwuje się w połączeniu z sosem klonowym. Potrawa ta, w nieco urozmaiconym wydaniu, przyjęła się również w Polsce. Możemy podawać ją na różne sposoby: z dżemem, miodem czy orzechami.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki - dodatki

  • 8 łyżek kremu o smaku czekoladowym np. marki Jasmeen
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich (lub innych ulubionych owoców)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, które za pomocą blendera dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej, na który wlewamy ciasto. Smażymy średniej wielkości placki. Gotowe pancakes smarujemy grubą warstwą kremu Sezamella i dekorujemy ulubionymi owocami, np. amerykańskimi borówkami. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje