Panierka inna niż zwykle

Zazwyczaj mięso panierujemy wykorzystując roztrzepane jajko i bułkę tartą. Ten tradycyjny wariant można urozmaicić wybierając oryginalne dodatki. Będą pasowały m.in. do kurzych pałek czy filetów.

Panierka może uczynić ze zwykłego dania obiadowego atrakcyjną przekąskę
Panierka może uczynić ze zwykłego dania obiadowego atrakcyjną przekąskę123RF/PICSEL

Suchy chleb

Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb. Jest pomysłowym sposobem na wykorzystanie suchego chleba.

Płatki kukurydziane

Płatki kruszymy lub blendujemy. Pół szklanki mąki łączymy ze szklanką mleka, jajkiem i przyprawami (solą, pieprzem i słodką lub ostrą papryką). W tak powstałym cieście zanurzamy pałki/filety z kurczaka, po czym panierujemy je w płatkach. Tak przygotowane mięso dodatkowo skropione oliwą lub innym tłuszczem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Płatki migdałowe

Wersja dla osób dorosłych: kurze pałki lub cienko pokrojone filety obtaczamy w mące pszennej, następnie w mieszance roztrzepanego jajka i ciemnego, gorzkiego piwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W kolejnym kroku panierujemy w mięso w płatkach migdałowych. Smażymy do lekkiego zrumieniania, a następnie pieczemy chwilę w piekarniku.

Suszone grzyby

Suszone grzyby dobrej jakości (np. borowiki lub podgrzybki) blendujemy i łączymy z bułką tartą. Pałki lub filety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, a następnie w grzybowej panierce. Smażymy całość na maśle klarowanym lub pieczemy w piekarniku.

Chipsy

Być może nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietetyczny rodzaj panierki, ale za to bardzo smakowity, w sam raz do przekąskek a’la nuggetsy. Do tego celu najlepsze będą grubo krojone, faliste chipsy, np. o smaku papryki. Należy je drobno zblendować (dla ułatwienia można wcześniej pokruszyć chipsy w paczce), po czym obtoczyć w nich kurze pałki uprzednio zanurzone w sosie czosnkowym. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni aż do zrumienienia.

Monte Carlo - bogactwo, prestiż i elegancja
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas