Panierowane pałki paprykowe

Pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 6 podudzi

Składniki - marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 posiekana chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • po łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki oraz suszonego lubczyku

Składniki - dodatki

  • 4 małe papryki
  • 2 czerwone cebule
  • pomidory cherry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj i osusz. Wymieszaj składniki marynaty. Możesz je lekko podgrzać, by miód się rozpuścił. Zimną marynatą polej mięso. Wymieszaj, by marynata pokryła całe podudzia. Odstaw w zimne miejsce na przynajmniej 2 godziny. 

2. Papryki (najlepiej małe odmiany) umyj. Cebule obierz i pokrój na talarki. Pomidory, np. na gałązce, umyj. Czosnek obierz i pokrój na połówki lub na ćwiartki. Płatki kukurydziane pokrusz na drobniutkie kawałeczki: włóż je do woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta.

3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 st. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. Opanieruj je w płatkach i obsmaż na oliwie, po minucie z każdej strony. 

4. Przełóż je do przygotowanego naczynia. Obłóż warzywami i podlej marynatą. Na wierzchu możesz ułożyć gałązki świeżego rozmarynu. Smaku doda też młoda marchewka pokrojona na plasterki. Piecz ok. 40 minut, obracając i smarując podudzia co ok. 10 min marynatą. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje