Panierowane płaty

Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków

Składniki

  • 1 kg świeżych sprawionych śledzi (bez głów i ogonów)
  • bułka tarta i 2 jajka do panierowania
  • olej do smażenia

Składniki - zalewa

  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 cebule (obrane i pokrojone w plasterki)
  • 1 łyżka soli, szczypta mielonego pieprzu
  • 5–6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania

Śledzie opłucz, dobrze osusz, rozetnij wzdłuż. Potem kawałki ryby zanurz w roztrzepanych jajkach. Obtocz w tartej bułce. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki zalewy umieść w garnku. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut. W tym czasie usmażone śledzie ułóż w słoikach. Od razu zalej gorącą marynatą. Mocno zakręć. Wystudź. Wstaw do lodówki na co najmniej dobę. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje