Pankejki bez laktozy i glutenu

Dla osób dbających do zdrowie

Składniki ciasto

  • 3/4 szkl. mleka migdałowego lub ryżowego, ew. wody
  • 20 dag mąki ryżowej q10 dag mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 35 dag jagód
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • 150 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

1. Jagody umyj, osusz. 20 dag owoców zmiksuj z mleczkiem kokosowym i miodem. Wsyp chia i wymieszaj. Odstaw na przynajmniej godzinę, by sos zgęstniał. Ponownie zmiksuj, wstaw do lodówki. 

2. Obie mąki wymieszaj z sodą i olejem rzepakowym. Dodaj rozgnieciony widelcem banan. Ciągle mieszając, dolej mleko. Mieszaj, aż masa będzie kremowa i lekko lejąca. Odstaw na 20 minut. Z pozostałych jagód odłóż 2 łyżki, resztę domieszaj do ciasta. 

3. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Nałóż porcje ciasta, formując racuchy. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj ułożone w małe wieżyczki, polane sosem i posypane jagodami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje