Panna cotta z karmelem

Delikatny deser w karmelowej odsłonie

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • Krem:
  • szklanka tłustego mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
  • Sos:
  • szklanka brązowego cukru
  • ćwierć kostki masła
  • pół szklanki kremówki

Sposób przygotowania

1. Wyjmij ziarna z wanilii. Żelatynę zalej trzema łyżkami zimnej wody. Odstaw. Zagotuj mleko, śmietanę, ziarna wanilii i cukier. Zdejmij z ognia, wlej i rozpuść żelatynę. Przelej do foremek. Wystudź. Wstaw do lodówki na cztery godziny. 

2. Składniki na sos zagotuj z pustą laską wanilii. Ostudź. Foremki włóż na kilka sekund do wrzątku, wyjmij krem, polej sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje