Papryka po marokańsku

Twoje dziecko chodzi już do przedszkola i jest na tyle duże, że może próbować "dorosłych" dań. Polecamy faszerowaną paprykę. Wygląda i smakuje doskonale!

Taka papryka smakuje doskonale.
Taka papryka smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 papryki
  • 20 dag kuskusu
  • 10 dag rodzynek sułtańskich lub kalifornijskich
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz cayenne, kmin rzymski
  • pęczek zielonej pietruszki, listki mięty

Sposób przygotowania:

1. Kuskus wsypać do naczynia z szerokim dnem. Wlać wrzątek (do poziomu o centymetr ponad kaszką), osolić, przykryć i odczekać , aż ziarna wchłoną wodę. Rozdrobnić widelcem.

2. Papryki umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z błon i pestek. Rodzynki sparzyć, osączyć. Cebulę posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę, utrzeć z oliwą i sokiem z cytryny na sos. Doprawić solą, pieprzem cayenne i kminem. Posiekać natkę i listki mięty. Kuskus wymieszać z sosem, cebulką i rodzynkami, nadziać tym papryki. Podpiec 20 minut w temp. 200 st. C.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas