Papryka po węgiersku

Idealny dodatek do obiadu

Składniki

  • 2 kg dowolnych papryk
  • 1 główka białej kapusty (około 2 kg)
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 6 szklanek przegotowanej wody
  • 4 szklanki octu winnego
  • 120 g cukru
  • 50 g ziarenek białej gorczycy
  • 20 g ziarenek kolendry
  • 10 g ziarenek czarnego pieprzu
  • 3-4 łyżki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

Umytą kapustę drobno poszatkuj, obficie posyp solą, lekko skrop octem i zostaw na 2-3 godziny, po czym dokładnie odciśnij sok. Połącz ją z marchwią startą na tarce, posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i odrobiną soli. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut. Wlej ocet, znów zagotuj, trochę odparuj. Papryki z kapustą ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i przykryj warstwą kapusty, jeśli zostanie po faszerowaniu. Całość zalej gorącą marynatą, zakręć pokrywki i pasteryzuj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje