Papryka z mięsem
Świetna na przystawkę.
Papryka nadziewana 123RF/PICSEL
Składniki:
●4 papryki
●200 g soczewicy
●cebula
●pieprz, sól
●100 g mielonego mięsa, np. z indyka
●2 pomidory
●kulka sera mozzarella
●1/2 szklanki bulionu warzywnego
●ząbek czosnku
●2 łyżki masła
●tymianek, bazylia, słodka i ostra mielona papryka
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Oczyść papryki, zetnij górę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
2. Dodaj soczewicę oraz mięso. Chwilę smaż.
3. Podlej połową bulionu. Duś, aż płyn się zredukuje.
4. Dodaj pokrojone pomidory oraz połowę startego sera mozzarella. Dopraw, wymieszaj. Farszem nadziej papryki. Posyp resztą sera mozzarella, zalej bulionem. Piecz ok. 30 min.