Papryki z mozzarellą i bazyliowym pesto

Proste w przygotowaniu, a zachwycą najbardziej wymagających smakoszy

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • po 1 dużej czerwonej i pomarańczowej papryce
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 duży pęczek świeżej bazylii
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oliwy lub innego oleju
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Każdą paprykę przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, ale gałązki zostaw. Strączki dokładnie opłucz i osusz. Kulkę mozzarelli osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kosteczkę.        

2. Listki bazylii oderwij od gałązek, opłucz i osusz. Kilka odłóż do dekoracji. Ząbki czosnku obierz, ew. pokrój. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor, uważaj, by ich nie przypalić. Listki bazylii, czosnek, pestki słonecznika, parmezan oraz 8 łyżek Papryki z mozzarellą i bazyliowym pesto oliwy przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Powstałe pesto dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.    

3. Pomidorki koktajlowe opłucz  i osusz. Strąki papryki posmaruj pozostałą oliwą i grilluj po kilka minut z każdej strony. Gdy się podpieką, do środka włóż po 4 pomidorki koktajlowe i po 1/4 mozzarelli. Oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ustaw na ruszcie i grilluj, aż ser się stopi. Zdejmij. Udekoruj odłożoną bazylią. Podawaj z bazyliowym pesto. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje