Papryki z serem feta i oliwkami

Faszerowana papryka to popularne letnie danie. Napełniona oliwkami i serem feta przypadnie do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi.

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 duże słodkie papryki np. żółte i czerwone
  • opakowanie sera feta
  • 2 duże pomidory
  • mały słoiczek czarnych oliwek  bez pestek
  • oliwa z oliwek
  • suszone zioła, np. tymianek
  • pieprz, ew. sól

Przygotowanie:

Papryki umyj i osusz, po czym przetnij je wzdłuż gniazda nasiennego na pół, usuń pesteczki.

Ser feta pokrój w dużą kostkę, oprósz go ziołami. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki lub w kostkę (jeśli mają grubszą skórkę, możesz je sparzyć i ją zdjąć). Dodaj do sera, połącz z osączonymi oliwkami, skrop wszystko oliwą z oliwek, oprósz pieprzem, możesz też doprawić solą. Serem z pomidorami i oliwkami nadziej przekrojone papryki.

Możesz je podać w takiej formie, ale jeśli chcesz, możesz je też podpiec np. na ruszcie lub grillu.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas