Paprykowa przystawka z żurawiną

Pomysł na dwukolorową, aromatyczną paprykę.

article cover
materiały prasowe

Na sos winegret:

- 1 ząbek czosnku,
- 1 cytryna,
- 6 gałązek mięty,
- 1 mała gałązka rozmarynu,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Strąki papryki podzielić na ćwiartki, oczyścić i umyć. Paprykę posmarować olejem. Piec na grillu na węgiel drzewny (lub na patelni grillowej) przez 2-3 minuty.
2. Na sos winegret: obrać czosnek. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miętę i rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać. Sok z cytryny połączyć z octem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Do tego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać oliwę z oliwek i zioła.
3. Sosem polać paprykę. Orzechy posiekać. Paprykę posypać orzechami i żurawiną.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wartości odżywcze jednej porcji:
Białko: 2,6 g
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 16 g
Wartość energetyczna: 228 kcal / 957 kJ

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas