Paprykowe żeberka BBQ

Doskonałe danie z grilla poleca Chef Paul.

fot. Chef Paul
fot. Chef PaulINTERIA.PL

- 1/2 kg młodych wołowych żeberek,
- 5 średnich papryczek (jalapeno),
- 1 średnia cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 5 łyżek przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka miodu,
- 5 gałązek świeżego oregano (można zastąpić suszonym),
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Z żeberek wyfiletować kości. Papryki rozciąć na połowę i oczyścić z pestek. Cebulę pokrajać w talarki, a ząbki czosnku rozciąć na pół.
Ułożyć w misce warstwę mięsa. Skropić octem i polać oliwą, przykryć papryką, czosnkiem i cebulą a następnie pozostałym mięsem i ponownie skropić octem i polać oliwą. Zalać winem (mięso powinno być przykryte), szczelnie zamknąć i marynować w lodówce przez minimum 12 godzin.
Kawałki żeberek nadziewać na dwa szpikulce, rozdzielając poszczególne części dwoma kawałkami papryki w ten sposób, aby w powstałą przestrzeń pomiędzy paprykami, włożyć kawałki czosnku, cebuli i gałązki oregano.
Do pozostałej marynaty, dodać przecier pomidorowy i miód, dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem wysmarować obficie mięso z papryką. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200 st. C) i szybko opiec mięso z obu stron (po około 1 minucie z każdej strony), tak aby białko zawarte w mięsie ścięło się jak najszybciej. Zmniejszyć temperaturę do średniej (około 150-170 st. C), ułożyć mięso w odległości około 20 cm o źródła ognia, piec metodą pośrednią przez około godzinę, często smarując sosem (w połowie pieczenia mięso odwrócić). Można podawać z pieczywem i pieczonym na grillu bakłażanem (przepis poniżej).
Smacznego

Bakłażan z grilla.

Składniki: 1/2 średniego bakłażana, 1 średnia papryka, garść koktajlowych pomidorków, 3/4 średniej cebuli pozostałej po marynowaniu żeberek, 2 łyżki oleju pomidorowego (z marynaty suszonych pomidorów), 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka liści sałaty, Sposób przygotowania: Bakłażana pokrajać w ćwierć-plastry i skropić cytryną, paprykę w "pierścionki" (oczyścić z pestek). Posmarować olejem koszyczek do grillowania warzyw oraz kawałki bakłażana. Wrzucić wszystkie składniki do koszyczka i grillować na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki, (w czasie grillowania potrząsać koszyczkiem aby warzywa nie przywarły i się nie przypaliły) . Ułożyć na liściach sałaty, doprawić solą i pieprzem.

Więcej na stronie www.chefpaul.net

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas