Parówki na cenzurowanym

Chcemy dawać naszym dzieciom to, co najlepsze. Niestety, bywa, że nie wiemy, czym naprawdę karmimy swoje pociechy.

Nie wszytskie parówki są zdrowe
Nie wszytskie parówki są zdrowe 123RF/PICSEL

Często na ich talerzach pojawiają się parówki, przez lata uznawane w Polsce za produkt dietetyczny. Tymczasem zawierają one sporo tłuszczu, a czasami też, inne substancje, jak choćby konserwanty przedłużające trwałość żywności.

Kiedy po gotowaniu parówek woda, w której były, ma kolor pomarańczowy, oznacza to, że producent nie jest uczciwy polepszając smak i kolor produktu barwnikiem.  

Dlatego zawsze lepiej kupować mięso u sprawdzonego producenta. Należy też czytać na etykiecie jego skład.

Ważne zasady

● Wybieraj produkty z pewnego źródła. Kupuj mięsa, które posiadają certyfikaty QAFP oraz inne zaświadczenia, gwarantujące ich bezpieczne pochodzenie.

● Podawaj wartościowe kąski. Dla dziecka wybieraj np. mięso z udka, piersi lub polędwicę. Maluch do 3 lat nie powinien jadać podrobów ani resztek, np. skórek.

● Lepiej rób domowe wędliny. Gotowe wyroby, zwłaszcza te paczkowane, często zawierają konserwanty oraz różne dodatki, np. soję. Dlatego lepiej duś lub piecz całe kawałki mięsa, a potem krój je w plasterki. Możesz je układać na kanapkach lub dodawać do sałatek. 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas