Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy

Karp w makaronowej odsłonie

Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki

  • Makaron np. Lubella Classic Gniazda Wstęgi 400g
  • Filet z karpia 400g
  • Miód 2 łyżki
  • Goździki 4 sztuki
  • Ćwierć szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa
  • Bulion 1,5 szklanki
  • Cebula 1 sztuka
  • Masło
  • Piernik 300 g
  • Mąka
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. W rondelku na maśle  podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej czerwone wino i miód. Gdy składniki dobrze się ze sobą połączą dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania. Następnie do całości wkruszamy piernik, a gdy namięknie – miksujemy na gładki sos.
2. Filety z karpia dokładnie myjemy przed przygotowaniem i suszymy, by nie było na nich wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Po przyrządzeniu filetów, na patelnię dajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, goździki oraz łyżkę miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.  
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej przygotowanym sosem podajemy ułożoną na ugotowanym makaronie.  Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje